Kalandozás Ikealandiában

Mit ne csinálj, ha svéd boltba mész?

2017. május 19. 14:45 - Várfalvy Emőke

Gondolom, ha már arra adtad a fejed, hogy a világ szerencsésebbik felén töltsd az időd, indulás előtt púsposra tömted a bankszámládat (és nem feleljtetted el bejelenteni a bankodnak sem a külföldi számlaforgalmat).

Azért még így is biztos pislantasz egyet, ha látod Svédországban egy egyszerű hambi is 3.000 Ft, s ha éppen vacsorázni támad kedved, pláne némi alkohol társaságábanm,nem úszod meg a menüt fejenként 10.000 alatt.

Mit csinál ilyenkor az egyszeri magyar? Ha a bőröndbe nem fért be a rúd Pick szalámi (ritka hungarikumként ez is kapható egyébként errefelé) irány a bolt!

kasszasica.jpg

Ne lepődj meg, COOP a svédeknél is jó szomszéd, csak errefelé zöld és kevésbé koszos mint otthon. Viszont a helyi CBA-val, ami az ICA névre hallgat nagyjából egyeduralkodók az élelmiszerüzletek piacán. Legalábbis itt Stockholmban, ezek vannak, meg némi LIDL.

A jól működő (észak-)nyugaton természetesen az elvárt árubőség fogad. Halak, vadak s mi jó falat, szem szájnak ingere, szóval van minden. Bevallom őszintén néhány perc alatt elvesztem a tengeri bisz-baszok között, míg a család el nem taszigált a felvágottakhoz (párizsi és szalámiszerűségek dívnak), majd megtekintettük a fura, tucatjával árult lapos zsömléket és a temérdek toast kenyeret. Kisilabizáltam a tejet - mjölk - a temérdek literes joghurt közül. És persze csoki is kellett:ebből Marabu az autentikus, ami engem a retro Africanara emlékeztet, de ízre sokkal jobb. Vigyázat, mivel svédjeink imádják az édességet, kínálnak is belőle, színes, szagos, csalogató polcsornyi pultokban kimérve belőlük. Az ellenállás lehetetlen, cukorsokk és anyagi csőd garantált. 

marabuk.jpg

Helyi ismerősök tanácsára beszereztünk a reggelihez Lingonsylt, vagyis áfonyadzsemet, mely svédjeinknél a mi baracklekvárunk megfelelője. 

Tele a kosár, irány a kassza és a tanulságok. Vagyis mit ne csinálj egy svéd boltban:.

 1. Ne váltsd, ismétlen, NE VÁLTSD ÁT fejben minden egyes termék árát forintra. Itt minden annyival drágább, mint otthon, hogyha csak kicsit is vonzódsz a spóroláshoz két nap alatt bedilizel

2. Ne keress angol feliratokat. A helyi termékeken csak svédül vannak rajta a leírások. 2-3 vásárlás után belejössz mi micsoda, de a fordító app hasznos lehet.

3. Ne lepődj meg, ha csak nagyot találsz. Például lisztből én 2 kg-nál kisebbet sehol sem láttam.

4. Ne vegyél ásványvizet. Bár nem hallottam, de itt bizonyára nagy lehet a hype-ja a csapvíznek, ugyanis szénsavmentes vizet alig árulnak, abból is többnyire külföldit és annyiért, mint egy olcsób üdítő.

5. Ne akarj normális alkoholt venni. Az élelmiszer üzletekben ugyanis csak alkoholnak látszó lötyik vannak, mivel a 3,5%-os alkoholtartalom feletti italt csak a nemzeti alkoholboltban System Bolaget lehet kapni. Ezek ráadásul, ahogy tapasztaltuk huncut módon rövidebb ideig vannak nyitva, mint egy normál közért. Igaz, kínálatuk kimerítő és a hírekkel ellentétben mi találtunk egészen megfizethető tételeket is - legalábbis a borok között. 

borbolt.jpg

 

 

 

 

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ikealandkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr612519931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.05.20. 10:23:32

Mit keresne normális ember Svédországban....?

Szanna(Athena) 2017.05.20. 10:38:10

Az első ponttal egyetértek.

2. Mindenen van angol felirat, csak a hátoldalon és apró betűvel.
3. Van egy kilós kiszerelés is mindenből, de a nagyobb olcsóbb (legalábbis azokban a boltokban, amiket én ismerek).
4. A csapvíz jó, század ha nem ezred annyiba kerül mint a palackozott ásványvíz és cserébe ráadásul nem szennyezi a környezetet PET palackkal.

Az 5. ponthoz nincs mit hozzá tenni.

Ha valaki ragaszkodik a magyar ízekhez, nem lehetetlen magyar termékeket venni, de az ICA-ban legföljebb kolbászt és szalámit tudsz magyart venni.

kovacs55 2017.05.20. 10:52:02

@röf:
Anno, nagyon regen a hulyeket a tavoli eszakra szamuztek....

morph on deer 2017.05.20. 11:31:55

@Szanna(Athena):
"... és cserébe ráadásul nem szennyezi a környezetet PET palackkal."

Meg más sem. Ugyanis az összes PET palack betétdíjas amit a nagy helyi láncok árulnak, és a gyakorlatilag minden üzlet előterében elhelyezett automatákkal visszaválthatóak. Csakúgy, mint a fém italosdobozok, az üvegek, amik ládástól is. A legszebb, - szerintem - hogy amikor kész vagy, akkor választhatod egyetlen gombnyomással azt is, hogy az ellenértéket odaadod pl a Vöröskeresztnek, ha meg nem, akkor kapsz egy blokkot amit a vásárláskor beleszámítanak az árba.

Így aztán érdekes módon nincs is tele erdő-mező-folyó a PET palackokkal.

Tényleg nem "normálisak," mi? Sehol egy igazi "unortodox" megoldás, csak az unalmas, jól bevált régi, ami működik...
A hülyéknél!
Bezzeg nálunk ez nem így van, mert mi szeretjük az izgalmakat! :)
Meg a szemete(ke)t...

berg182 2017.05.20. 13:30:50

@morph on deer: hát igen az ott nem a balkán, nem a folyóba, erdőkbe eldobva, autóból kidodva tárolják!

RonIQa 2017.05.20. 15:27:59

Ha utazom, 3db/nap Vifon leves+kockasajt kombóval tudom le a kajálást. Viszek 2-3 nagy zacskó mazsolát és mogyorót nasinak, ezen kívül instant kávét és tejport, meg teagranulátumot (amit csak egérszarnak hívunk).
Természetesen a helyi specialitást mindenhol megkóstoljuk, ha ár/érték arányban jónak találjuk. Pl. Prágában a sört nyilván nem hagyom ki, de pizzát nem veszek a Vencel téren aranyárban. Pizzát Rómában veszek.... egyszer. Mert nem zabálni megyünk. :)

Várfalvy Emőke 2017.05.20. 18:04:14

@Szanna(Athena):
Köszönöm a kiegészítéseket.

Fura, én nem találtam azokat a feliratokat, pedig nagyon kerestem (a férjem tejérzékeny, szóval én mindig, mindent megnézek, hogy miből van). Mondjuk ez az ország tejmentes termékek szempontjából elég jól felszerelt, és egy csomó dologra rá is van írva. A kókusztej (a sajátmárkás), olcsóbb mint otthon.

Voltunk egy Grössen nevű helyen, amit inkább a nem svéd eredetű lakosság látogat, na ott tényleg voltak angol feliratok. Feltételezem a célközönség nálam nem sokkal jobban beszéli a svédet. :)

Várfalvy Emőke 2017.05.20. 18:06:51

@RonIQa: Mii 3 hétig vagyunk itt 2 kisgyerekkel, szóval kicsit túl instant lett volna ez a menü, de rövid kiruccra praktikusnak tűnik. Amolyan túlélőcsomag világutazóknak! :)

Várfalvy Emőke 2017.05.20. 18:09:18

@morph on deer: Ez az adakozós megoldás nagyon király! Amúgy itt a göngyöleg amolyan valuta ahogy láttam. A vonaton a kéregetők a pohár mellett zacskót is hordanak magukkal és apró melett sörösdobozt is elfogadnak.

FN (törölt) 2017.05.20. 19:34:42

@röf: Te nem vagy normális, így te ezt nem értheted!
@RonIQa: Aha! És a szarotokat is megeszitek, kiskanállal...
@Várfalvy Emőke: Miért mentél Svédországba, ha nem engedheted meg magadnak az ottani árakat-életet?

morph on deer 2017.05.20. 20:08:49

@Várfalvy Emőke:
Én kb 30 éve jártam ott először, és nem értettem - többek közt azt se - hogy a jól öltözött idősb pár férfitagja miért hajol le egy üres sörösdobozért. (Szombat reggel volt egyébként :)) Megjegyzem, az élelmiszerek ára akkor egyenesen hajmeresztő volt a nyolcvanas évek hazai árai felől nézve, ennél zavaróbb csak a választék volt akkor.

Ott a takarékosság erény, a pazarlást nem nézik jó szemmel. Ebben nagy része van a puritán protestáns szemléletnek is, de számtalan helyen az ésszerűbb megoldások kidolgozásával jár.
Egy egyszerű példa a bélyeg.
A svéd belföldi postabélegre nincs érték nyomtatva, csak az, hogy "Sverigebrev" - ami az átlagos súlyú belföldi levélre használható. Így aztán a bélyeg ára - vagy bármi más - változhat, ahogy akar, semmi szükség új bélyeg nyomtatására csupán emiatt.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a kéregetők szinte kizárólag a keleteurópai "turisták" közül kerülnek ki. Svédet én még kéregetni nem láttam...

Szanna(Athena) 2017.05.20. 20:11:52

@morph on deer: Igazad van, de a palackokat le is kell gyártani...

2017.05.20. 20:41:21

Ésszerű dolognak tűnik, hogy az ember addig nem megy Svédországba, amíg nem képes biztosítani magának azt, hogy - pláne egy ICA-ban - megvehesse, amit akar gond nélkül. A probléma ott van, hogy ugyanezt Magyarországról is el kellene mondanom, ám ide születtem.

Darth Revan 2017.05.20. 20:42:13

@röf: megnezi a sved Billy Elliotot.
Lattam malmoben 3-szor, Stockholmban ketszer. Az egyik legjobb verzio, bar nem tokeletes.
www.youtube.com/watch?v=biB2OISC_Bk

Szaktanár 2017.05.20. 21:13:16

"Ha a bőröndbe nem fért be a rúd Pick szalámi (ritka hungarikumként ez is kapható egyébként errefelé) irány a bolt!"

úgy emlékszem, minta Malmöben lett volna egy bolt, ahol voltak magyar cuccok

Astalavista 2017.05.20. 21:41:36

@Szanna(Athena): "2. Mindenen van angol felirat, csak a hátoldalon és apró betűvel."

Nincs, 90%-ban csak Se, Dk esetleg No és Fi.

morph on deer 2017.05.20. 22:05:40

@Szanna(Athena):
Igaz, igaz..!
Ráadásul még az is belezavar a képbe, hogy ha nem gyártják le, nem is lehet visszaváltani! Ajaj..!

Azért mi is komoly bajban lennénk, ha senki nem gyártaná, mert mi a francot dobálnánk szét hegyen-völgyön, nem?

A gond azt hiszem az, hogy a szénsavas löttyöket még mindig nem nagyon lehet ésszerűen másban forgalmazni, addig viszont míg ezt meg nem oldják valahogy én már annak is örülök, ha a flakon oda kerül ahova való, és újra belekerül a körforgásba.
Érdekes módon ott a szelektív hulladékgyűjtés is jobban működik, mint nálunk. Talán mert eleve rendszerben gondolkodva alakították ki az egész láncot, és nem csak úgy tessék lássék.

Persze mit csodálkozom: ott az adót is fizetik, meg számlát is kapsz mindenhol...

Igen tudom, hogy sokkal régebben kezdték mint mi, és nem is csoda, hogy mi nem ott tartunk, a baj csak az, hogy nem is arrafelé megyünk.
Nálunk 'termékdíj' van a gyártói oldalon, meg szemét, ott meg betétdíj a vásárlónak és nincs szétszórva mindenhová a PET palack.
Nem baj, mert majd mi is kitalálunk valami teljesen saját "nemzeti" megoldást, mondjuk 2028-ra, amire hátha kapunk fejlesztési támogatást, meg kölcsönt is ...
Mert mi "nem majmoljuk a nyugatot" - igen, tudom..!

Novák Aircraft Ferencné 2017.05.20. 23:44:18

Magyarországon is bevezethetnék, hogy csak korlátozott nyitvatartású italboltokban lehessen alkoholt vásárolni, és sokal jobban meg kellene adóztatni ezt az egészségre, és társadalomra nagyon káros terméket

Várfalvy Emőke 2017.05.21. 00:04:08

@FN: Érdekelne melyik mondatomból szűrted le, hogy nem engedhetem meg az itteni árakat/ételeket magamnak. :) Attól, hogy megengedhetem magamnak még nem lesznek olcsóbbak a magyar árakhoz képest.

Várfalvy Emőke 2017.05.21. 00:07:38

@Novák Aircraft Ferencné: Van korlátozás az italárusításra otthon is, éjszaka 11 után azt hiszem nem lehet szezesitalt eladni. Arányaiban pedig már otthon is drágák a szeszek. Na jó, a kommerszek nem. Inkább azokat kéne megszüntetni. Mondjuk lehet, akkor megnőne egy időre a mérgezések száma. .

Várfalvy Emőke 2017.05.21. 00:09:45

@Szaktanár: Köszönöm az infót! Egyébként itt is van. Pl: az ICA sajátmárkás kukoricáját is Magyarországról importálják. A Pick szalámival csak a gyerekkorom utazási élményeit akartam felidézni. Amikor még mindenki annyira csóró volt, hogy csomagolt magának 1 heti hidegélelmet, ha külföldre ment. :)

Várfalvy Emőke 2017.05.21. 00:11:22

@István Zsolt: :) Nem egészen értem a gondolatmeneted második részét, de abban egyet értek, hogy ésszerű olyan helyre menni, ha már választhat az ember, ahol nem hal éhen.

Várfalvy Emőke 2017.05.21. 00:13:46

@morph on deer: Nekem tetszik ez a szemlélet. Biztos van benne szerepe, hogy én is hasonló nevelést kaptam. :) Arról is írok hamarosan posztot, mennyire átláthatóak és jól működőek a rendszerek itt. Szimpatikus, nyugodt, jól működő ország ez eddigi tapasztalataim alapján.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.21. 05:46:57

Na, kicsit árnyaljuk a dolgokat:

1.Nincs mindenen angol felirat, rengeteg cuccon csak a skandi banda nyelvei olvashatók.

2.Szemét sajnos itt is van nagyon sok helyen, akár erdőn-mezőn-patakparton is.Igaz, valóban nem pet-palack, de nagyjából minden más igen.

3.A választék sem feltétlenül fantasztikus, van amiből csak 1-2 féle kapható és ebből is az egyik esetleg eltűnik a boltból fél évre.

4.Sajnos itt is van a román koldusmaffiának érdekeltsége egy pár éve.Agresszív mocskos férgek majdnem mind.Bár egy ideje mintha visszavettek volna.Originál svédet én se láttam még kéregetni.

5.A systembolaget télleg drágácska és nem feltétlen kedvező a nyitvatartási ideje, viszont csak minőségi termékek vannak, kannás bor nem kapható.És azért drága, mert az így befolyt extra adópénzekből kezelik az alkeszeket a helyi "Baba utcai balettintézet"-ekben.Az otthon "világhírűnek számító" boraink is csak elvétve vannak, pár fajta; de azért akad.

polgári kór 2017.05.21. 06:16:42

Minden nagyon szép és jó, de engem Észak nem érdekel.

röf 2017.05.21. 06:51:34

@Darth Revan:
Remélem nem az fogott meg benne, amikor férfiak szoknyában táncolnak... mert egyébként az elég svéd....

kingha 2017.05.21. 08:45:56

3. Ne lepődj meg, ha csak nagyot találsz. Például lisztből én 2 kg-nál kisebbet sehol sem láttam.

- csak a mákot adják igen kis tasakban - szóval mákostésztára és mákosgubát ne akarj svédhonban enni :P

Brumm Brumi 2017.05.21. 09:29:53

@Novák Aircraft Ferencné: "Magyarországon is bevezethetnék, hogy csak korlátozott nyitvatartású italboltokban lehessen alkoholt vásárolni, és sokal jobban meg kellene adóztatni ezt az egészségre, és társadalomra nagyon káros terméket "

Képzeld csak el ha ezzel Orbánék előállnának.
Azonnal kitörne a hisztéria, a liberálisok Európája tankokat küldene, veszélyben a személyes szabadság Magyarországon,az alkoholizmushoz való emberi jog, pusztít a fasizmus, esik a barna eső..

daveNOR 2017.05.21. 10:38:20

@morph on deer:

A koldulás itt északon választás kérdése. Aki akar bármikor kap segítséget az államtól.

Amúgy Norvégiából Svédországba járunk át vásárolni (néha), mert jóval olcsóbb. :)

Darth Revan 2017.05.21. 19:10:24

@röf:
elsore nem tudtam vele mit kezdeni, de amikor masodszor lattam, mar az is tetszett. No, nem amiatt volt eloszor ellenerzesem, mert ferfiak tutuben tancoltak, hanem mert ez a resz mindenhol csak ket szereplos. Billy es a felnottkori onmaga.
A magyar verziot peldaul tonkre is tette Szirtes azzal, hogy telizsufolta a szinpadot es a sok szereplo kozott elveszett Billy. A svéd verzioban azert Billyn marad a hangsuly.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 12:40:32

@Novák Aircraft Ferencné: Ne haragudj már, de véletlenül nem a Kovács Nocraft Józsefnének vagy az unokahúga?
:-))
Bocs, télleg, de nem tudok eleget röhögni ezeken a nikkeken.
Hogy jönnek a Kovács nénihez a nocraft, aircraft szavak?!?!
:D
süti beállítások módosítása