Kalandozás Ikealandiában

+1 kihagyhatatlan hely Stockholmban

2017. május 22. 16:31 - Várfalvy Emőke

avagy Harry Potter és a svéd kapcsolat

Ha J.K. Rowling járt volna Stockholm-ban, biztosan szentelt volna legalábbis néhány jelenetet a Harry Potter sorozatba kiválóan illeszkedő Waxholm nevű sziget és környéke számára.

archipleado.jpg

Aki szeret hajózni, akár vitorlás, akár motoros, akár gőz - jól látod GŐZ - hajóval, annak ez maga a Paradicsom, Mekka, Mennyország, lehet izlés szerint válogatni.És nem kell meghalni hozzá, sőt. Waxholm-ig, ami a szigetvilág központja 100 Kr sincs egy jegy.

kissziget.jpg

Egy órára belefelejtkezhetsz egy olyan tájba, amit, ha mesekönyvben látnál, azon törnéd a fejed, milyen cuccot tol az illusztrátor. Csak felszálsz a menetrendszerinti hajójra (Waxholmbolaget- kék sárga W-s zászlóval jelölt kikötők) a Strömkajen-en, hátradölsz és lazulsz. Én például víziszonyos vagyok, mégis nagyjából egy három éves elragadtatottságával bámultam hol a svéd vidéki kúriákkal, hol sűrű, farkasrejtő erdőkkel, hol, 21. századi luxusházakkal néha egy kert méretű, néha fél kerületnyi szigeteket.

dsc_0276.JPG

Svédországé a világ legtöbb tagú archipelagoja, vagyis szigetvilága, ami több, mint 60.000 szigetből áll. Stockholm környékén ebből nagyjából 30.000 található. El tudod képzelni, milyen lehet 30.000 sziget között bujócskázni a néhol tükörsima, néhol igencsak tajtékos hullámok hátán? Ki kell próbálni!

dsc_0277.JPG

A szigetek közt viszonylag könnyen közlekedhetünk hajóval, vagy komppal, ez itt legalább annyira a mindennapok része, mint otthon a 7-es busz. A kikötők a svéd praktikusság elvén működnek, csak akkor köt ki hajó, ha van felszálló utas, aki a parti szemaforral jelez, vagy van leszálló, aki a kikötést ellenőrző matrózoknál jelentkezik.Jegyet a hajón lehet venni kártyával vagy SL keret terhére és a leszállásnál kell leadni.

Utazásunk során jó néhány helyi erővel találkoztunk. Volt, aki a nagybevásárlással, igyekezett haza, más meg az edzőtermi cuccával jött és ment pont a mi hajónkkal. Megjegyzem utóbbi uriember nagyjából 80 körül lehetett, de fittebb volt mint sok hazai hatvanas ismerősöm.dsc_0286.JPG

Mivel mi két ovis gyerekkel voltunk, csak rövid időre szálltunk ki Waxholm-ban, beleszagolni a szigetlakás aromájába. Nem írom le a következő, szuperlatívuszokkal tömött mondatot, mert a végén elhányod magad a sok lelkesedésemtől.

vaxholm_kikoto.jpg

Szóval, ha azt mondod Rózsadomb? Én azt mondom,ne szórakozzunk! A luxus valahol itt nyer értelmet, mikor a saját tíz szobás tengerre néző lakodból lelibegsz a saját fenyőerdődön át a saját kikötődbe, ahol a saját motoros hajód vár a saját strandod és a házaddal megegyező színű szaunaházad mellett.

Hát, azt hiszem, még sosem drukkoltam ennyire a globális felmelegedés ellen és egy nagyobb össznyereményű lottóötösért mint most! Waxholm, várj, visszajövök! 

 

topartihaz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ikealandkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr6012528815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása