Kalandozás Ikealandiában

5 kihagyhatatlan hely Stockholmban

2017. május 21. 14:24 - Várfalvy Emőke

Stockholm egyszerűen zseniális hely. Olyan mint az IKEA. Rengeteg izgalmas dolog van benne és a tájékozódás, köszönhetően a tucatnyi hídnak, kicsit nehézkes. De tanulható.

Ha néhány napot odafigyeléssel eltölt itt az ember, gyorsan megismeri a kiskapukat és a páratlanul gördülékeny tömegközlekedéssel pikk-pakk eljut a helyekre, amiket látni kell, mielőtt húsgombóccal és áfonyalekvárral töltve hazaindul otthonába. Az autót én nem javaslom itt, mert egrészt hiper méertű dugók vannak a városban, másrész piszkosul drágák a parkoló díjak. Egy SL bérlettel viszont szinte bárhova elmehet az ember kb. 1 órán belül, nem csak a városban, hanem az egész megyében.

De nézzük a listát:

 1. Vasamuseet - ha szereted a csodás régi hajókat vagy a különleges múzeumokat, ne hagyd ki! Ez a skandináv térség leglátogatotabb múzeuma, ennyi ember, meg mint tudjuk, nem tévedhet. 

vasa-1008504_1280.jpg

2. Djurgarden - Bazi nagy királyi kert, csodás kastélyokkal, pazar parkokkal, szélmalommal. Simán szembejöhet egy fácán, sőt akár egy szarvas is, a helyi libák és sirályok pedig legalább olyan pofátlan kajakunyerálók, mint a hazai kacsák. Ez egy svéd Városliget, csak sokkal, de sokkal királyabb! (Itt is van vidámpark és állatkert, ami egyben skanzen is, szánj bőven időt és pénzt rá)

dsc_0120.JPG

3. Gamla stan - Stockholm óváros. Mint az európai óvárosok általában: szűk, macskaöves utcák, szépséges régi házak, hihetetlenül jó állapotban. Szuvenír, szuvenír, szuvenír. És piszkos drága éttermek. Meg kell nézni azért ezt is, pláne, hogy itt található a Nobel Múzeum, ami ugye mégiscsak a Nobel díjasok emlékhelye.

stockholm-1690448_1280.jpg

4. Ericcson Globe - vagyis a helyi Papp Laci Sportaréna: Azért érdemes megnézni, mert sokkal, de sokkal ikonikusabb a svédek szemében, mint egy egyszerű sportcsarnok.Nem véletlenül viseli az ország egyik legmenőbb cégének nevét. Ez a világ legnagyobb gömbszerű épülete, ezután nem meglepő, hogy az országban felállított méretarányos naprendszer "modellben" az Ericsson Globe a nap.  Ha megnéznéd a város felülről, itt megteheted. A gömbön kilátóliftek visznek  130 méter magasra.

stockholm-5010_1280.jpg

5. Drottingholm Slott - Svédországban ugyabár van egy királyi család, akik bőséggel rendelkeznek ingatlanokkal város és országszerte. A fő rezindencia, vagyis a hivatalos királyi kastély a Drottingholm Palace, ami amellett, hogy a legjobb állapotban megmaradt kastély az 1600-as éveből a környéken, a világöröség részét is képezi. És aki szerencsés, akár a királyt is láthatja reggeli sétája közben...messziről.

stockholm-1721388_1280.jpg

Szóval, ha megvoltak a kötelezők, irány a desszert!

A Waxholmsbolaget (jó, ha tudod az SL bérlet nem érvényes rá) hajói a Strömkajen-ről  indulnak a Stockholmtól egy vikingordításnyira terpeszkedő szerény 30.000 tagot számláló szigetvilágba.

S hogy ez milyen? A következő posztban erről lesz szó holnap. Tarts velem akkor is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ikealandkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr4312528783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója 2017.05.22. 13:19:39

Szabó Vivien Mindössze két óra alatt és - hála a fapados légitársaságoknak - viszonylag olcsón megközelíthető. Méltán nevezik az Észak Velencéjének, a városban vízből ugyanis tényleg nincs hiány. Keletről a Balti-tenger határolja, nyugat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labancz 2017.05.22. 14:08:16

Ha valaki mégis arra vetemedne, hogy enne valamit, akkor a Fem Små Hus nevű éttermet ne hagyja ki.
A déli menü még megfizethető (140 SEK), de esetére már verdesik a mészároslőrinci magaslatokat.

Labancz 2017.05.22. 14:09:08

@Labancz: Upsz, az kimaradt, hogy a helyet Gamla stanban kell keresni. :)

Várfalvy Emőke 2017.05.22. 14:46:16

@Labancz: Wow! Az a Gamla Stanban ez egy tényleg baráti ár, köszi a tippet!

Mi amúgy Kista-ban lakunk, ami a helyi Info Park, itt az irodisták kedvéért csak 90 SEK egy ebédmenük, igaz, a belváros vagy 6 megállóra van.

Attilajukkaja 2017.05.22. 17:19:42

Én elmentem ama bizonyos helyre, a Városházára is, ahol átadják a Nobel díjat. Felemelő érzés volt!!! :o)
süti beállítások módosítása